12.18.2011

BIM-i rakendamise probleemid on ületatavad



Ajakirja "Ehitaja" 2010 aasta jaanuari numbris avaldati Kaido Hanikati artikel BIM-i rakendamise probleemidest ja nende ületamisest.
Toon siinkohal välja mõned mõtted sellest artiklist.
"BIM muudab põhimõtteliselt senist projekteerimise protsessi “joonistamisest”
modelleerimiseks, kus iga osapool saab jätkata mudelisse omale vajaliku informatsiooni
integreerimist ja kontrollida eksisteerivat."
"Põhimõtteliselt on tegemist sellise andmebaasisüsteemiga, mis sisaldab ehitusprojekti kogu informatsiooni ning on võimeline suhtlema ka rakendustega väljaspool BIM-i."
"Praktikas on täna BIM-i olulisimad kasutajad projekteerijad (loovad virtuaalse ehitise) ja kuna nende töö toimub põhiliselt 3D-keskkonnas, on levinud ka mõned ekslikud arvamused, millede kohta on paar selgitust toodud allpool. Tuleb meelde jätta, et:
  1.  ehitise 3D-mudel ei ole veel BIM;
  2. BIM ei pea kasutama 3D ruumilist esitust – olulisem on informatsioon (sh andmebaasid) kui selle esitamise vorm;
  3. BIM ei ole üks tarkvararakendus, vaid reeglina mitu koos töötavat tarkvararakendust kokku."
"Valusaks küsimuseks kuni viimase ajani oli piisavalt kvaliteetse andmevahetuse puudumine paljude ehitusala erinevate tarkvaratootjate BIM-ide vahel "
"On olemas BIM-tarkvarad, mis BIM-põhiste tellija lähteandmete alusel arvutavad ehitise esialgsed maksumushinnangud — näiteks äriplaani koostamiseks ja analüüsiks."
"Mitmed BIM-tarkvarade kasutajad on kinnitanud, et võimas tööriist kogenematutes kätes võib olla ka ohtlik ning insenerimõtet ja -tunnetust on kohati vaja rohkemgi kui varem kõike ise primitiivsemate vahenditega tehes.
"Eesti ettevõtted ega riigiasutused ei ole BIM-i ega IFC arendustega seotud protsessides seni osalenud, mis teeb kohapealse teoreetilise baasi puudumisel raskeks ka selle tehnoloogia efektiivse kasutuselevõtu ehitustööstuses tervikuna "
"BIM-tehnoloogia on ehitusinimeste jaoks liiga palju “IT” ja IT-inimeste jaoks liiga palju “ehitus” – st ka vajalikke insenere meil praktiliselt ei ole. "
"Igal juhul annab ruumiline projekteerimine ja 3D-mudeli ülevaatus tulevast ehitisest (projektist) parema ettekujutuse ja selguse, st vähenevad ka vaidlused ja vaidlustest tulenevad asjatud ressursikulud. "
"Tulemusena on raporteeritud juba ka nn nullveaga projektidest, kus mitte üheski kohas ehitusobjektil ei tehtud sunnitud muudatusi või parandusi projektdokumentatsiooniga (mudeliga) võrreldes. "
Artiklit ennast on võimalik lugeda järgmiselt aadressilt :  Ehitaja jaan veebr 2010 lk 44-47

No comments:

Post a Comment